Centrul Municipal de Colectare Iasi

RO/EN

Premieră pentru România: La Iași s-a deschis primul Centru Municipal de Colectare a Deșeurilor

Un eveniment mult anticipat, deschiderea Centrului Municipal de Colectare Iași (CMCI) a avut loc pe 10 martie, în Stradela Grădinari nr. 26 din Iași. De acum, ieșenii vor putea aduce la centru deșeurile din gospodăriile proprii: hârtie, carton, sticlă, metal, deșeuri din construcții, echipamente electrice și electronice vechi, baterii și acumulatori. Toate își vor găsi drumul către un flux optim de reciclare și reutilizare.

La eveniment au participat, alături de locuitori ai Iașului, primarul interimar al municipiului, dl. Mihai Chirica, reprezentanți ai Ministerului Fondurilor Europene, ai Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, ai Consiliului Județean Iași, ai Gărzii de Mediu, ai operatorului partener Salubris SA, precum și elevi de la Școala Carmen Sylva din Iași. Au fost de asemenea, prezenți reprezentanți ai Innovation Norway, agenție de dezvoltare din cadrul Guvernului Norvegiei. Au fost alături și beneficiarii Centrului Municipal de Colectare Iași, care au predat la CMCI primele deșeuri.

Lansarea fost urmata de o dezbatere la Camera de Comerț a Municipiului Iași, unde s-a discutat pe tema programelor de protecție a mediului inclusiv proiecte dedicate colectării selective în România.

Inaugurarea Centrului de colectare municipal de la Iași reprezintă atât o premieră pentru România, un exemplu de bune practici în domeniul mediului, dar și un semnal pentru alte municipalități din țară privind responsabilitățile majore ce le revin în direcția atingerii obiectivului principal al Directivei-cadru a deșeurilor care prevede ca Europa să devină o “societate a reciclării” ” – a declarat Valentin Negoiță, Președintele ECOTIC.

 “Am profitat de provocarea lansată de Asociaţia ECOTIC de a realiza acest centru. Înfiinţarea acestui centru nu va avea niciodată rezultate decât dacă tinerii vor fi educaţi în acest spirit. Trebuie să amintim că aici nu vor fi aduse resturi menajere. Totodată, nu vom compromite în niciun fel viaţa comunităţii din imediata apropiere. Dintr-un câmp plin de gunoaie am realizat o platformă modernă, în care pot fi depozitate toate lucrurile de care nu avem nevoie acasă, cele care pot deveni periculoase prin depozitarea lor accidentală”, a declarat Mihai Chirica, Primarul Interimar al Municipiului Iaşi.

Inaugurarea centrului este însoțită de o amplă campanie de informare și conștientizare în urmatoarele luni. Până la 31 martie, cetățenii care aduc la Centru un deșeu reciclabil câștigă premii instant și sunt înscriși automat la o tombolă cu 10 premii atractive.

Centrul are un website dedicat unde puteti afla mai multe informatii – www.cmciasi.ro

Proiect susţinut din fonduri acordate de către Guvernul Norvegiei prin Granturile Norvegiene 2009-2014 în cadrul domeniului de finanţare Inovare Verde în Industria din România

Setări cookie-uri

Setări cookie-uri